Η Μέθοδος TOMATIS

Κοινοποίησέ το

 

 

Η Μέθοδος TOMATIS® δημιουργήθηκε και τελειοποιήθηκε από τον Alfred Tomatis (1/1/1920 – 25/12/2001), ένα Γάλλο ιατρό ο οποίος εξειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία. Αφιέρωσε σημαντικό μέρος του επαγγελματικού βίου του στη μελέτη της σχέσης αυτιού και φωνής, και κατ’ επέκταση της σχέσης ακρόασης και επικοινωνίας. Οι ανακαλύψεις του έγιναν στο εργαστήριο φυσιολογίας της Σορβόννης και παρουσιάστηκαν στην Ακαδημία Επιστημών το 1957 και την Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού το 1960.

Οι ανακαλύψεις αυτές ονομάστηκαν οι «Νόμοι TOMATIS» και έχουν ως εξής:
• Η φωνή περιέχει μόνο ό,τι μπορεί το αυτί να ακούσει.
• Εάν αλλάξει η ακρόαση, η φωνή αλλάζει άμεσα και ακούσια.
• Είναι δυνατόν να μετατραπεί μόνιμα η φώνηση μέσω ηχητικών ερεθισμάτων και να διατηρηθεί για ορισμένο χρόνο (νόμος της παραμένουσας μαγνήτισης).

Πως λειτουργεί η μέθοδος ΤOMATIS;

Η μέθοδος ΤOMATIS® είναι μια τεχνική διέγερσης των αισθητηρίων του ήχου. Ο ήχος μεταδίδεται ,αφενός, με αγωγή διαμέσου των οστών μιας δόνησης που αρχικά εμφανίζεται στο άνω μέρος του κρανίου, και αφετέρου, μέσω συναγωγής με τον αέρα που διαπερνά το λοβό του αυτιού. Οι ήχοι που χρησιμοποιούμε στις συσκευές μας είναι προκαταρκτικά επεξεργασμένοι με το ηχητικό αποτέλεσμα TOMATIS® στο εργαστήριο, και με αυτόν τον τρόπο διεγείρουν όλο το εσωτερικό του αυτιού, περιλαμβανομένων των οργάνων που επηρεάζουν τις ακουστικές και κινητικές λειτουργίες. Ο ήχος αρχικά διαδίδεται στο τύμπανο, και ακολούθως με αγωγή διαμέσου των οστών, προκαλώντας ένα αντανακλαστικό που συστέλλει και χαλαρώνει του δύο μύες γνωστούς ως μύες αναβολέα και σφύρα. Το αποτέλεσμα λαμβάνεται ως μια νοητική ηχητική αντίθεση (μια διπλή εναλλαγή του τέμπο και της έντασης) που στοχεύει στο να “εκπλήξει” το αυτί.

Σαν αποτέλεσμα της δόνησης που προκαλείται από τους ήχους, αυτοί οι μύες διεγείρουν με τη σειρά τους τα μέρη του εσωτερικού του αυτιού γνωστά ως κοχλίας και προθάλαμος. Ο κοχλίας είναι επενδεδυμένος με μικροσκοπικά κύτταρα που ονομάζονται τριχωτά κύτταρα τα οποία έχουν ως σκοπό τη μετατροπή των δονήσεων σε ηλεκτρικά ερεθίσματα. Τα ερεθίσματα αυτά θα τροφοδοτήσουν ένα τεράστιο νευρικό δίκτυο γνωστό ως δικτυωτός σχηματισμός, ο οποίος ελέγχει το σύνολο της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, ο κοχλίας και ο προθάλαμος ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. Λέγεται ότι εκτελεί λειτουργία “φόρτισης του φλοιού”.

Επιπλέον, ο προθάλαμος πληροφορεί τον εγκέφαλο για τις παραμικρές κινήσεις του σώματος και συνεπώς επιδρά στο ρυθμό και την ισορροπία. Η συνοχή του μηνύματος που μεταδίδει είναι για αυτό το λόγο ουσιώδους σημασίας. Το αυτί πρέπει συνεπώς να διεγείρεται αποτελεσματικά.

 

Η Μέθοδος ΤOMATIS®  έχει ένα φάσμα προγραμμάτων τα οποία είναι τα εξής :

Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας

Ενίσχυση Σχολικής Πορείας

Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ)

Προετοιμασία για εξετάσεις

Ελλειμματική Προσοχή – Υπερκινητικότητα / Γενικές Διαταραχές Προσοχής

Ενέργεια και Μνήμη για άτομα Τρίτης Ηλικίας

Μαθησιακές Δυσκολίες και Γλωσσικές Διαταραχές

Στρες και Άγχος/ Ψυχολογικές και Συναισθηματικές Διαταραχές

Ψυχοκινητικές Δυσκολίες

Προετοιμασία για Τοκετό

Προσωπική Ανάπτυξη και Ευεξία

Διαταραχές Επικοινωνίας

Ενσωμάτωση Ξένων Γλωσσών

Βελτίωση της Φωνής και της Μουσικότητας

Στην Κεφαλονιά υπάρχει ένας εξουσιοδοτημένος συνεργάτης Tomatis Practitioner (επίπεδο 1), η λογοθεραπευτρια Μηλιαρέση Μαρία.

Αντιπρόσωπος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίησέ το

comments